Je bekijkt nu Hoe je een cocaïneverslaving kunt herkennen en helpen

Hoe je een cocaïneverslaving kunt herkennen en helpen

Als je denkt dat iemand in je omgeving een cocaïneverslaving kan hebben, kan het moeilijk zijn om te weten wat je het beste kunt doen. Een cocaïneverslaving kan ernstige lichamelijke en psychische problemen veroorzaken. Dit kan ook invloed hebben op het gedrag van de personen in kwestie, en een ravage aanrichten op alle gebieden van hun leven. In dit blog schetsen we een cocaïneverslaving, hoe je deze kunt herkennen en iemand kunt helpen.

Hoe herken je een cocaïneverslaafde?

De eerste stap is het herkennen van de psychologische-, gedrag- en fysieke symptomen van een cocaïneverslaving. Er zijn enkele duidelijke symptomen die je kunt herkennen:

– Ze lijken prikkelbaar als ze bepaalde tijd geen cocaïne hebben gebruikt;

– Ze doen geheimzinnig en liegen over drugsgebruik en verblijfplaats;

– Ze ‘lenen’ of stelen geld, zelf van dierbaren;

– Ze nemen niet langer deel aan evenementen en activiteiten waar ze vroeger wel aan mee deden;

– Ze handelen impulsief, hebben meer energie en zijn overmoedig tijdens het drugsgebruik;

– Lichamelijke symptomen kunnen bijvoorbeeld regelmatige neusbloedingen zijn, slapeloosheid, een verminderde eetlust en een snelle hartslag.

Als je een van deze tekenen opmerkt, kan dit wijzen op een cocaïnegebruik- probleem. De persoon heeft dan professionele hulp nodig.

Hoe kan je een cocaïneverslaafde helpen?

Als in jouw omgeving een dierbare misschien worstelt met een cocaïneverslaving, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te helpen. Wat kun je het beste doen?

– Leer de symptomen van de verslaving. Het is belangrijk om de tijd te nemen om zo veel mogelijk te leren over de symptomen. Door deze tekenen te herkennen kun je eventuele triggers herkennen wanneer iemand een moeilijke tijd doormaakt. Door bewust te zijn van de signalen en patronen kun je iemand beter steunen.

– Praat over je zorgen, als je je zorgen maakt dat je dierbare misschien cocaïneverslaafde is, probeer een open en eerlijk gesprek te hebben over je zorgen. Kies een plaats waar hij of zij zich op zijn gemak voelt, dit zal het gemakkelijker maken om open te zijn over wat hij of zij doormaakt. Laat weten dat je er voor hem of haar bent, en dat ze je kunnen benaderen in moeilijke tijden.

– Zorg goed voor jezelf, omgaan met een cocaïneverslaafde kan een negatief effect hebben op je eigen welzijn. Zorg dat je elke dag de tijd neemt om iets te doen wat je leuk en ontspannend vindt. Als aan jouw behoeften wordt voldaan, zul je beter in staat zijn om iemand anders te steunen.

– Help om professionele hulp te zoeken. Waarschijnlijk heeft jouw dierbare professionele afkickhulp nodig om van zijn of haar verslaving af te komen. Je kunt aanbieden om een afspraak voor hem of haar te maken en mee te gaan voor morele steun.

Voor meer informatie en hulp kun je terecht bij CACN verslavingszorg.

Geef een reactie