Je bekijkt nu Keuzehulp: welk mondkapje past het beste bij jou?

Keuzehulp: welk mondkapje past het beste bij jou?

Het ziet er niet naar uit dat de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer snel zal worden ingetrokken. Sterker nog, recentelijk is bekend gemaakt dat je een kapje moet dragen elke keer dat je van A naar B reist. De kapjes zijn bedoeld als extra bescherming in situaties waarin de basisregels niet kunnen worden toegepast. En de verplichting is er omdat niet-medische mondkapjes er alleen voor zorgen dat het virus bij een drager wordt tegengehouden. Wil je reizen, dan heb je dus een mondkapje nodig, maar welke koop je dan?

Kies voor een niet-medisch mondkapje

De mondkapjes die verplicht zijn gemaakt in het openbaar vervoer zijn niet-medisch. Dit is dus de eerste keuze die je maakt. De medische mondkapjes zijn specifiek bedoeld voor mensen die dagelijks met het virus in contact komen en die hun werk niet zonder kunnen doen. Het is essentieel dat er voldoende voorraad blijft voor hen. Kies dus altijd voor een niet-medisch mondkapje.

Stoffen- of wegwerp mondkapjes

Een volgende beslissing die je maakt is of je een aantal stoffen- of wegwerp mondkapjes aan wilt schaffen. Stoffen mondkapjes zijn beter voor het milieu, want je kunt ze wassen en opnieuw gebruiken. Wegwerp mondkapjes doe je na gebruik bij het restafval. In beide gevallen mag je ze maar één reis op en moet je ze daarna wegdoen of wassen. Als je naar je werk reist met het openbaar vervoer en ook weer terug, dan heb je dus dagelijks twee kapjes nodig. De beste manier om deze beslissing te maken is door te kijken naar hoe vaak je reist. Is dit niet vaak, dan kun je een pakje wegwerp mondkapjes kopen en reis je wel vaak, dan zijn stoffen kapjes handiger. Een ander voordeel van de stoffen mondkapjes is dat deze in allerlei kleuren en met allerlei opdrukken te krijgen zijn.

Zelf mondkapjes maken

Een andere optie die je hebt is om zelf stoffen mondkapjes te maken. Dit is een alternatief voor mondkapjes kopen. De Rijksoverheid heeft daar duidelijke instructies voor gepubliceerd. Je gebruikt een oud T-shirt of een zakdoek en binnen 5 minuten heb je deze een nieuw leven gegeven als mondkapje. De zelfgemaakte mondkapjes zijn ook te wassen en te hergebruiken, zoals de stoffen mondkapjes. Het is niet moeilijk om een mondkapje zelf te maken, dus als je tijd hebt is dat een goede optie.

Extra opties

Als laatste ga je nadenken over mogelijke extra opties voor je mondkapje. Misschien wil je een leuk motief, een logo van je band of een afbeelding van iets anders waar je van houdt. Er zijn hele modieuze mondkapjes te vinden die passen bij je outfit. Er zijn ook stoffen mondkapjes met ruimte voor een filter, als je jezelf extra wilt beschermen. Verder heb je de keuze voor kapjes met twee- en drie lagen stof of voor kapjes die ook andere deeltjes tegenhouden, zoals stuifmeel en uitlaatgassen. Met deze informatie wordt het al makkelijker om een keuze te maken. Kies een mondkapje dat past bij je levensstijl, bij je behoeften en bij je persoonlijke smaak.

Geef een reactie