Tips om te bulken

gratis Jonge Vrouwelijke Atleet Training Alleen Op Loopband In Moderne Sportschool Stockfoto

Voor veel mensen is de winter het moment om te bulken. Wil je ook gaan bulken? Of wil je weten wat bulken is? Lees dan snel verder. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat bulken is en hoe je dit kunt doen.

Wat is bulken?

Bulken houdt in dat je meer calorieën eet dan je nodig hebt. Het doel hiervan is om in een korte tijd zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen. De mensen die bulken doen dit vaak in de winter, omdat ze het minder erg vinden om tijdens de wintermaanden dikker te zijn. Door het bulken kom je namelijk niet alleen spiermassa aan, maar ook aan in vetmassa. Als iemand zijn/haar doel heeft behaald qua spiermassa gaat diegene aan de slag met het verliezen van de extra opgebouwde hoeveelheid vetmassa. Dit wordt tijdens de maanden voor de zomermaanden gedaan, zodat diegene in de zomer gespierd en slank is. 

Voeding tijdens de bulk

Zoals eerder benoemd eet je meer calorieën dan je nodig hebt tijdens het bulken. Het verschilt per persoon hoeveel calorieën ze meer eten dan normaal. Dit hangt onder andere af van hoeveel iemand sport. Eerst moet je weten wat je normale energiebehoefte is. Dit kan je berekenen via verschillende formules online. De meeste mensen eten 10-20% meer dan hun energiebehoefte tijdens het bulken. Daarnaast kan je kiezen tussen een ‘dirty bulk’ en een ‘clean bulk’. Bij een ‘dirty bulk’ eten mensen wat ze willen, dus ook ongezonde voeding. Vaak eten ze veel ongezonde voeding. Bij een ‘clean bulk’ eten mensen vooral gezonde voeding. Ze verhogen hun energie inname door bijvoorbeeld de porties granen en eiwitten te vergroten. 

Sporten tijdens de bulk

Tijdens het bulken maak je weinig gebruik van cardio apparaten. Je kunt wel cardio doen als warming-up of cooling-down. Tussendoor vermijd je cardio apparaten zoveel mogelijk. Je wil namelijk tijdens de bulk nog niet afvallen. Tijdens de bulk maak je wel veel gebruik van 

fitness apparaten krachttraining. Daarnaast kan je trainen met losse dumbbells, kabelmachines en halters. Je wil tijdens het bulken zoveel mogelijk spiermassa opbouwen. Daarom is het belangrijk om vooral krachttraining te beoefenen tijdens de bulk. Een goede warming-up blijft belangrijk om de kans op blessures te verkleinen. Naast het opwarmen met cardio apparaten kan je ook opwarmen door krachtoefeningen zonder of met heel weinig gewicht te oefenen. Zo worden de te trainen spiergroepen voor de krachttraining goed opgewarmd. 

Op het moment dat je tevreden bent met de hoeveelheid spiermassa die je hebt behaald stopt het bulken. Dan begin je met de ‘cut’. Dit houdt in dat je minder calorieën gaat eten, maar wel veel eiwitten gaat eten. Zo probeer je zoveel mogelijk vetmassa af te vallen en de hoeveelheid spiermassa die je verliest te beperken. Houd er wel rekening mee dat afvallen na een bulk erg zwaar is en veel wilskracht vraagt.

Geef een reactie