Je staat op het punt om te scheiden met je partner. Op veel punten zijn jullie het wel eens, maar op een paar cruciale punten niet. De scheiding kan op elk moment beklonken worden, alleen moet er nog overeenstemming bereikt worden. In dat geval kunnen jullie ervoor kiezen om een mediator in te schakelen. Een mediator helpt partners om besluiten te nemen waar ze beide van blij worden. Hij neemt geen besluiten, maar bemiddelt enkel op een tactvolle en neutrale manier. Mediation kun je zien als een vorm van conflictbemiddeling. Door constructieve gesprekken te voeren wordt er gezamenlijk gewerkt aan een oplossing. In deze blog wordt er aangegeven wat de kosten zijn voor het inhuren van een mediator.
Wat is het uurtarief?
Wat kost een mediator, zou je jezelf wel eens afvragen als jij en je partner daar wel behoefte aan hebt. Dit hangt van verschillende factoren af. Zo hangt het uurtarief af van hoe ervaren de mediator is. Een mediator die langer in het vak zit, heeft veel meer ervaring, inzicht en kan relatief beter optreden in een conflictbemiddeling situatie. Daarnaast speelt de totale tijd die het behandelen van je case in beslag neemt ook een grote rol. Over het algemeen kun je rekening houden met een gemiddeld uurtarief van tussen de €140,- tot €250,-. Maar dat wil niet zeggen dat dit inderdaad het bedrag is dat je moet betalen. Voor de exacte prijs is het goed om een offerte aan te vragen. Op die manier heb je het juiste bedrag die je moet betalen.
Het verschil in tarieven
Over het algemeen is het zo dat de kosten van een mediator voor een groot deel bepaald wordt door de ervaring en het aantal sessies die er nodig zijn. Wanneer het gaat om eenvoudige issues dan zijn er niet zoveel sessies nodig. Bij een vechtscheiding zijn er wel meer sessie nodig. Indien je te maken hebt met een mediator met een lager uurtarief, dan kun je ervan uitgaan dat het een startende mediator is. Indien het gaat om een hoger tarief dan gaat het doorgaans om een ervaren mediator. Ook moet er aangegeven worden dat er een verschil van tarief bestaat tussen gevallen. Het tarief van een scheiding verschilt van een geval die gaat over arbeidsbemiddeling.
Additionele kosten die erbij komen
Ben je van plan om een mediator in te huren, dan kan het best wel zo zijn dat je een gesprek in een vertrouwde omgeving het gesprek wil voeren. Je kunt de mediator uitnodigen om bijvoorbeeld thuis langs te komen. In dat geval zul je rekening moeten houden met reiskosten voor de mediator. Jij bepaalt in grote mate hoe jij de service graag wil hebben. Er zijn bepaalde mensen die ervoor kiezen om de ontmoetingsplek zo neutraal mogelijk te houden. Heb je te maken met een zelfstandige mediator, dan dien je ook rekening te houden met de kosten voor een kantoor die eventueel ingehuurd moet worden. Het gaat erom dat
jezelf bepaald hoe je de dienstverlening graag wil hebben. Maak vandaag nog contact en schakel een mediator in.