Je bekijkt nu Bewegen om gezond te blijven

Bewegen om gezond te blijven

Gezond zijn is belangrijk en erg fijn. Maar om gezond te blijven, zul je er wel wat voor moeten doen. Gezond eten bijvoorbeeld, maar ook bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Uiteraard was je daar al van op de hoogte, maar weet je ook hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven? En ben je benieuwd naar welke sporten of andere vormen van beweging voor jou geschikt zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel gaan we hier verder op in.

Waarom bewegen?

Bewegen is erg belangrijk. Het vertraagt botontkalking, waardoor je minder kan op botbreuken hebt. Daarnaast blijf je door te bewegen soepel en lenig en is bewegen ook goed voor je brein en geheugen. Een ander belangrijk voordeel van bewegen is dat je conditie op peil blijft en je spieren sterker worden. Bewegen kun je in je eentje doen, bijvoorbeeld op eigen tijden gaan hardlopen of wandelen, maar je kunt het ook in een groep doen. Ga bijvoorbeeld naar een sportschool of sluit je aan bij een beweeggroep. Bij verschillende fysiotherapiepraktijken heb je speciale beweeggroepen waar je met lotgenoten kunt sporten. Samen bewegen is ook nog eens goed voor het sociaal contact!

Hoeveel moet je bewegen?

Hoeveel je bewegen moet om gezond te blijven, hangt samen met je leeftijd. Hiervoor zijn verschillende richtlijnen. Voor volwassenen geldt; bewegen is goed, meer bewegen is beter! Er wordt aangeraden om minstens 2,5 uur per week matig tot zwaar intensief jezelf in te spannen. Deze 2,5 uur mag dan verspreid zijn over meerdere dagen. Daarnaast is het volgens de richtlijnen belangrijk om minstens 2x per week spierversterkende oefeningen te doen en veel stilzitten te voorkomen. Wil je meer weten over spierversterkende oefeningen? Informeer dan eens bij fysio Assen. Hier is het tevens mogelijk om wanneer je bewegen lastig vindt, onder begeleiding te sporten.</p>

Bewegen op elk niveau

Waar sommige mensen het heerlijk vinden om een rondje te rennen in het bos op eigen tijden, moeten anderen er juist niet aan denken. Gelukkig kun je bewegen op verschillende manieren. Vind jij individueel sporten op tijden die jou uitkomen lekker, dan kan gaan hardlopen, maar ook wandelen is zeker een optie. Door stevig door te wandelen, ben je bezig met vetverbranding en kom je zeker aan je minimale bewegingsuren. Het is ook erg goed voor je conditie. Liever sporten in een groep, neem dan eens een kijkje bij een sportvereniging. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een voetbalvereniging of aanmelden bij een tennisclub. Zo ben je lekker onder de mensen en dat kan net even dat extra stimulans geven om te begwegen.

Geef een reactie