Je bekijkt nu De invloed van suiker op je slaap

De invloed van suiker op je slaap

Suiker is een zoetstof die in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder frisdrank, snoep en ook ons ‘normale’ eten. Het is een bron van energie voor ons lichaam, maar het eten van te veel suiker kan negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Als we suiker eten, wordt dit afgebroken tot glucose., Dit wordt vervolgens door onze cellen gebruiken als energiebron. Maar als we te veel suiker eten, kan ons lichaam deze glucose niet efficiënt verwerken en kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en hartaandoeningen, maar ook slaapproblemen. Hoe dit exact zit en welke hoeveelheid suiker gezond is, vertellen we je in dit artikel.

Hoeveel suiker mogen we hebben?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel suiker gezond is. Dit omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, fysieke activiteit en je huidige gezondheid natuurlijk. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om het eten van toegevoegde suikers te beperken tot niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie inname. Dit betekent dat als iemand bijvoorbeeld 2000 calorieën per dag consumeert, ze niet meer dan 200 calorieën uit toegevoegde suikers zouden moeten halen, wat overeenkomt met ongeveer 50 gram suiker per dag. Uiteraard kan dit, zoals we ook eerder hebben genoemd, ook een stuk lager zijn wanneer je onderliggende gezondheidsklachten hebt bijvoorbeeld.

Toegevoegde suikers versus aanwezig suikers

Het is belangrijk om te weten dat suikers die van nature in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en andere producten voorkomen, niet hetzelfde zijn als toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers worden vaak aan voedingsmiddelen toegevoegd om ze zoeter te maken en de smaak te verbeteren, terwijl natuurlijke suikers meestal gepaard gaan met vezels, vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Daarom is het beter om de consumptie van voedingsmiddelen met toegevoegde suikers te verminderen en te kiezen voor voedingsmiddelen die van nature suiker bevatten. Uiteraard is het ook hier belangrijk niet teveel binnen te krijgen, want ook dit zijn suikers, die door je lichaam worden omgezet in glucose.

Slecht slapen door teveel suiker

Het eten van te veel suiker kan negatieve effecten hebben op onze slaap. Suiker kan ons lichaam namelijk in een staat van opwinding brengen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen of om door te slapen. Slecht slapen door suiker is dus wel degelijk mogelijk. Vermijd daarom tot zo ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen, een flinke hoeveelheid suiker.

Geef een reactie