Je bekijkt nu Hoe herken je een verslaving?

Hoe herken je een verslaving?

Een verslaafde zal bijna nooit toegeven dat die verslaafd is, het is daarom altijd wel de omgeving die aan de bel trekt. De ontkenningsfase van de verslaafde kan lang duren, vaak pas tijdens het behandeltraject zien ze in dat er sprake is van een verslaving. Als het behandeltraject wordt afgerond dan kan de persoon die verslaafd was zich nog wel richten tot de omgeving voor ondersteuning, Het is daarom extra belangrijk dat ook de omgeving van de verslaafde erbij wordt betrokken. 

Waar kan je aan verslaafd zijn?

Wanneer je overmatig gebruik maakt van verdovende middelen dan ben je verslaafd. Als je verslaafd bent dan moet je steeds blijven gebruiken om de dag door te komen, je functioneert niet meer zonder te gebruiken, maar eigenlijk functioneer je ook niet als je gebruikt. Je kan verslaafd zijn aan diverse dingen, zoals medicatie, aan gokken, gamen, maar ook een seksverslaving is mogelijk. Een alcohol- of drugsverslaving zijn de twee meest bekende verslavingen.  

Het herkennen van een verslaving

Juist omdat iemand die verslaafd is moeilijk om hulp vraagt, is het belangrijk dat de omgeving een verslaving kan herkennen. Personen die verslaafd zijn kunnen goed hun verslaving voor de buitenwereld verbergen, toch zijn er wat kenmerken die kunnen duiden op een verslaving. Juist de personen die dicht bij de verslaafde staan, zouden kunnen de verslaving kunnen herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Meer gaan gebruiken en vaker
  • Het verbreken van beloftes om te stoppen, omdat het niet lukt
  • Stiekem blijven gebruiken om maar niet toe te geven dat er sprake van een verslaving is
  • Zelfvertrouwen een boost geven door verdovende middelen te gebruiken

Hulp bij verslaving

Wanneer jij of iemand in je omgeving verslaafd is kan je terecht bij cacnverslavingszorg.nl, hier zijn hulpverleners werkzaam die een specialisatie hebben met betrekking tot de problematiek die komt kijken bij een verslaving. 

Geef een reactie