In bijna elke relatie is er wel een sprake van jaloezie, bijvoorbeeld wanneer je partner een ander nét iets te intiem aanraakt in jouw bijzijn. Het kan een erg sterke emotie zijn en daarom kan het soms lastig zijn om ermee om te gaan. In deze blog lees je meer over jaloezie in een relatie en hoe je er het beste mee om kan gaan.
Gezonde en ongezonde jaloezie
Jaloezie hoeft niet altijd slecht te zijn. In tegendeel: soms kan het juist geruststellend zijn dat je partner je niet kwijt wil. Wanneer je jaloerse gevoelens echter je leven gaan overheersen en ervoor gaan zorgen dat je ongegrond wantrouwend en controlerend jegens je partner wordt, spreek je van ongezonde jaloezie. Hierdoor wordt je niet alleen zelf ongelukkig, maar het heeft vaak ook effect op je partner.
Bespreek het met elkaar
In alle relaties geldt: communication is key. Wanneer je jaloers bent, bespreek dit dan met je partner. Je partner kan dan er dan rekening mee houden en misschien zelfs je zorgen wegnemen door de situatie vanuit zijn oogpunt uit te leggen. Daarnaast kan het vertellen van hetgeen waar je mee zit ook een opluchtend effect hebben, omdat je je hart kan luchten in plaats van dat je je gevoelens opkropt.
Schakel een relatietherapeut in
Soms kan het helpen om je problemen met je partner te bespreken, maar het is lang niet altijd mogelijk om er met z’n tweeën uit te komen. Dan kan je samen naar een relatietherapeut gaan, want die vormt een onafhankelijke partij die jullie kan voorzien van deskundig advies. Tijdens relatietherapie zal er nagegaan worden waar de jaloezie vandaan komt. Hij of zij zal jullie helpen de onzekerheid in jullie relatie weg te nemen, zodat jullie het vertrouwen in elkaar weer op kunnen bouwen.