Je bekijkt nu Hoe houd je op het werk je afstand?

Hoe houd je op het werk je afstand?

Het valt nog niet mee, wennen aan de 1,5 meter afstand die we allemaal moeten houden tot elkaar. We zijn zo gewend om dichtbij mensen te zijn, hen de hand te schudden of op een andere manier contact te zoeken. Als dit opeens niet meer kan en mag, duurt het even voor iedereen daaraan gewend is. Veel van de momenten waarop de afstand niet in stand wordt gehouden komen door routines, door het simpelweg nog niet gewend zijn aan de nieuwe situatie. Ook op de werkvloer is het lastig om aan de nieuwe regels te wennen, al is er genoeg mogelijk om dit gemakkelijker te maken.

Passen en meten

Een kantoor of een andere werkplek inrichten op de vereiste 1,5 meter afstand, is een kwestie van flink passen en meten. Bureaus en stoelen moeten op de juiste onderlinge afstand worden geplaatst, en in veel gevallen betekent dat dat er minder collega’s tegelijk op een afdeling aan het werk kunnen zijn. Ook vergaderzalen of andere plekken binnen een bedrijf waar veel mensen samen kunnen komen (denk bijvoorbeeld ook aan een kantine) moeten op deze manier worden aangepast.

Dit valt, al is het soms behoorlijk lastig, uiteindelijk allemaal wel te doen. Er zal vaker moeten worden gekozen om een deel van de medewerkers thuis te laten werken, of vergaderingen via de telefoon of computer plaats te laten vinden. Maar daar zijn we allemaal aan gewend geraakt, en blijkt in veel gevallen zelfs enorm effectief te zijn.

Iedereen in beweging

Waar afstand houden als iedereen netjes op zijn of haar plek zit over het algemeen prima gaat, wordt het een stuk lastiger als mensen in beweging komen. Als twee collega’s tegelijk naar het koffieapparaat lopen. Als iemand even bij een collega over de schouder mee wil kijken om te kijken of alles goed gaat. Als men het gebouw tegelijk met anderen binnen komt wandelen, of tegelijk weer naar buiten gaat. Dit zijn de momenten waarop mensen er zelf op moeten gaan letten dat zij voldoende afstand houden, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Een werkgever kan hier een handje bij helpen door de SAFEDI te introduceren. Dit kleine apparaatje werkt op basis van Bluetooth, en geeft een signaal als twee of meer dragers te dicht bij elkaar in de buurt komen. SAFEDI bestellen voor alle medewerkers betekent, mits zij ook goed gedragen worden, dat mensen zelf wat minder op hoeven te letten of er voldoende afstand wordt gehouden, dat neemt het apparaatje over. Het voorkomt ook dat mensen elkaar er steeds op moeten aanspreken, met alle irritaties van dien. Het signaal dat het apparaat geeft is luid en duidelijk, en zorgt ervoor dat mensen vanzelf de afstand in stand gaan houden. Een handig hulpmiddel om de 1,5 meter op ieder moment te waarborgen!

 

Geef een reactie