Je bekijkt nu 4 tips voor een goede nachtrust

4 tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Dat weten we allemaal. Toch heeft één op de vijf Nederlanders last van slaapproblemen. In dit artikel krijg je 4 tips voor een betere nachtrust. Allereerst de vraag: Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

  • Slaap vermindert stress. Na een goede nachtrust voel jij je minder gestrest;
  • Je voelt je fitter, vrolijker en gaat creatiever met uitdagingen om;
  • Voldoende slaap vermindert de kans op depressies;
  • Vroegtijdige houdveroudering van de huid wordt tegengegaan;
  • Te weinig slaap kan leiden tot een te hoog cholesterolgehalte;
  • Het zorgt voor een verlaging van de bloeddruk wanneer deze te hoog is.
  1. Wat is een goed slaapritme?

Allereerst is ritme zeer belangrijk voor een goede nachtrust. Ga iedere dag hetzelfde tijdstip naar bed en maak nachten van zo’n 8 uur slaap. Ook kun je het best de tv, tablet en telefoon vermijden voordat je naar bed gaat.

  1. Donkere slaapkamer

Word je vaak wakker zodra de zon gaat schijnen? Dan is het verstandig om te kiezen voor verduisterende raamdecoratie. Ideaal is voor de slaapkamer zijn verduisterende blackout gordijnen. Deze dikke blackout stof heeft een speciale coating aan de raamkant van de stof, waardoor er geen licht naar binnen komt.

Zorg bovendien dat jouw rolgordijnen goed aansluiten en geen kieren langs de zijkanten hebben. Laat bijvoorbeeld rolgordijnen op maat maken, want alléén dan past het precies.

nachtrust tips

  1. Hoeveel moet je bewegen per dag?

Zorg overdag voor voldoende beweging. Denk aan ten minste 30 minuten matig-intensief bewegen (fietsen en wandelen). Ook is het van belang dat je niet te lang stil zit. Loop eens een rondje op je werk in de pauze!

  1. Hoe zorg je voor goede temperatuur in de slaapkamer?

De beste slaaptemperatuur is rond de 18 graden. Ventileer je kamer goed, zomers eventueel een ventilator en ’s winters een warme sprei. Pas ook jouw raambekleding hier op aan. Door een verduisterend rolgordijn wordt in de zomer wordt de warmte buitengehouden en in de winter werkt het juist isolerend.

Geef een reactie