Dat het in de zorg hard werken is, daar mag geen discussie over bestaan. Het is een pittig beroep, maar ook dankbaar. Mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, of dit nu tijdelijk of blijvend is, of mensen die medische hulp nodig hebben helpen is, zo wordt gezegd, een echte roeping. Want doe het maar eens, dag in dag uit hulp bieden. Ook op momenten waarop je moe bent, niet lekker in je velt zit of je simpelweg versleten voelt, van al dat harde werk.
Mensen helpen is fysiek zwaar
Wie in de zorg werkt, is over het algemeen de hele dag in touw. Zorg verlenen dat doe je nu eenmaal niet zittend, aan een bureau. Als je directe zorg levert, dan ben je fysiek aan de slag. Loop je van bed naar bed, van kamer naar kamer, van cliënt naar cliënt. Dat is al aanpoten, veel mensen zijn de eerste weken flink gebroken, maar dat staat nog los van het werk dat écht fysiek zwaar is.
Want in de zorg werken, dat betekent fysiek zwaar werk verrichten. Iemand onder de douche helpen, of met rolstoel en al door de gangen helpen. Maaltijden uitdelen, steunkousen aantrekken, een stevige schouder bieden. Allemaal taken waarbij jouw eigen fysiek een deel van de taken die de cliënt niet meer kan uitvoeren overneemt. En dat kost kracht, soms zelfs zodanig dat zorgverleners zelf met fysieke klachten gaan kampen.
Gelukkig zijn er in vergelijking met jaren geleden al veel oplossingen geïntroduceerd die het werken in de zorg een klein beetje minder zwaar kunnen maken. Medewerkers lopen geen
hele dagen meer te tillen en te bukken, met een versleten rug als gevolg. Er hoeven geen patiënten meer opgetild te worden uit hun bed of rolstoel, of in ieder geval niet meer op fysieke kracht. Met name de introductie van de tillift heeft op dit gebied een grote rol gespeeld.
Wat kan een tillift?
Een tillift kom je in iedere instelling waar mensen verblijven die niet zelfstandig op kunnen staan tegen. Met een tillift worden zij overeind geholpen en eventueel verplaatst. Een stuk beter voor de rug van de hulpverlener!
Er zijn grofweg twee types te onderscheiden. De actieve tillift is er voor mensen die zelf mee kunnen werken bij het opstaan, en ook zelfstandig kunnen staan. De lift helpt hen overeind, maar laat hen zelf ook een deel van het werk verrichten indien mogelijk. Deze wordt bijvoorbeeld ook ingezet bij patiënten die weer gaan oefenen met zelf staan, als er bijvoorbeeld een operatie heeft plaatsgevonden.
De passieve tillift helpt degenen die niet zelfstandig kunnen staan. Zij worden overeind geholpen, maar ook verplaatst met de tillift. Ook hierbij geldt dat het hele proces prettiger en zeker ook minder zwaar voor de zorgverlener wordt.