Je bekijkt nu Voorbereiding voor de eerste afspraak bij de verloskundige

Voorbereiding voor de eerste afspraak bij de verloskundige

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! In de eerste periode van je zwangerschap ga je ook voor het eerst naar de verloskundige. Wat kun je verwachten van de eerste keer bij de verloskundige? Je leest het hier!

De eerste afspraak bij de verloskundige

Het eerste bezoek aan de verloskundige is super spannend. Je bent net zwanger en hebt nog geen echo gehad. Je weet dus nog helemaal niet hoe je zwangerschap ‘ervoor staat’. Dat ga je nu zien en bespreken. Ook krijg je veel informatie. Wat kan je precies verwachten van de eerste afspraak bij de verloskundige en hoe bereid je je voor op deze afspraak?

Voorbereiden op de eerste afspraak

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en zwanger bent dan bel je de verloskundige voor een afspraak. Je hoeft hiervoor geen verwijzing te hebben van je huisarts. Je mag zelf een verloskundige praktijk bellen die jij bij je vindt passen. Je eerste afspraak vindt plaats als je tussen de 6 en 10 weken zwanger bent.

De eerste afspraak bij de verloskundige duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Tijdens de eerste afspraak nemen ze alle tijd voor je. Je kunt je hierop voorbereiden door zelf al wat vragen op papier te zetten. Deze vragen kun je stellen tijdens de eerste afspraak.

Wat kun je verwachten tijdens deze afspraak?

  • Een gesprek: Er vindt een vraaggesprek plaats over jou persoonlijk, je medische geschiedenis en er wordt ook gevraagd naar de zwangerschappen en bevallingen van je moeder. Ook wordt er gevraagd naar eventuele miskramen.
  • Een echo: Eindelijk krijg je je eerste echo! Er wordt gekeken naar de duur van de zwangerschap en of het hartje klopt. Als je nog vroeg in je zwangerschap bent kan het zo zijn dat je een inwendige echo krijgt. Dit zal de verloskundige van te voren aangeven.
  • Onderzoek: Jij als moeder krijgt ook een lichamelijk onderzoek. Je bloeddruk wordt opgemeten, je buik wordt gecontroleerd om de hoogte van je baarmoeder te bepalen en er wordt misschien bloed geprikt.

Samen met je partner

Tijdens de eerste afspraak kan er veel op je afkomen. Neem je partner daarom mee of iemand die je er graag bij wil hebben. In verband met COVID-19 kunnen de regels aangescherpt zijn. Doe hier navraag over bij je verloskundige.

Als je naar de eerste afspraak gaat vergeet dan ook niet het volgende mee te nemen:

  • Je legitimatiebewijs
  • Je verzekeringspasje
  • Wanneer ben je voor het laatst ongesteld geweest?
  • Gegevens van eventueel vorige zwangerschappen

Verloop controles

Geniet van je eerste afspraak. Het is altijd bijzonder om voor het eerst het hartje van je baby te horen en je baby op de echo te zien. Dit kan ook best spannend zijn maar maak je er niet te druk over. Na de eerste afspraak wordt er een nieuwe afspraak ingepland. Ook krijg je informatie mee over de verloop van je zwangerschap en de stappen die je nu moet volgen.

In het begin van je zwangerschap ga je ongeveer een keer per maand voor controle. Later in je zwangerschap zal dit vaker zijn.

Geef een reactie