Je bekijkt nu Waarom een dieetschema volgen?

Waarom een dieetschema volgen?

Heb je het voornemen om te gaan afvallen dan is het verstandig om een dieet schema te gaan volgen. Met een dieet schema verhoog je je kansen op het behalen van je afvaldoelen. Hoe dat kan lees je in dit artikel.

Wat is een dieetschema?

Een dieetschema schrijft voor wat, hoeveel en wanneer je mag eten. Een dieet schema kan onderdeel zijn van een dieet wat je volgt maar het dieet schema zelf kan ook het dieet zijn.

Hoe werkt een dieetschema?

Afvallen komt neer op minder calorieën eten dan je lichaam verbrand. Het menselijk lichaam verbrand altijd calorieën. Ook indien we heel de dag languit voor de televisie zouden liggen. Het lichaam heeft namelijk calorieën nodig voor allerlei processen. Denk hierbij aan het op temperatuur houden van het lichaam, de hartslag, de ademhaling, de spijsvertering en herstel van cellen. De hoeveelheid calorieën die je hiervoor nodig hebt hangt af van je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte en wordt de BMR genoemd. BMR staat voor Basal Metabolic Rate.

Bovenop de BMR verbrand het lichaam nog calorieën door beweging. Heb je een zwaar beroep of doe je aan sport dan verbrand je meer calorieën dan iemand die heel de dag stil op kantoor zit.

Energie haalt het lichaam uit onze voeding. Indien de voeding onvoldoende calorieën geeft dan gaat het lichaam de vetreserves aanspreken en lichaamsvet verbranden. Door het verbranden van lichaamsvet vallen we af. Met een dieet schema zorgen we ervoor dat we niet meer calorieën eten dan we nodig hebben maar juist minder. Een goed dieet schema is daarom dan ook aangepast (of is aanpasbaar) aan de persoonlijke calorieën behoefte. Alleen door onder deze calorieën behoefte te gaan zitten zullen we afvallen.

Is het dieet schema eenmaal opgesteld dan hebben we hiermee een handvat die ervoor zorgt dat we niet te veel eten. Dit is iets wat bij veel diëten namelijk nog weleens fout wil gaan. Er zijn diëten die je alleen maar voorschrijven wat je wel en wat je niet mag eten. Er bestaat dan nog steeds een reëel risico dat je teveel van de dingen eet die je wel mag.

Gemak

Een sterk argument om een dieet schema aan te houden als je gaat afvallen is het gemak dat je ervan hebt. Valkuilen van veel diëten is dat je met een hongergevoel nog moet gaan uitzoeken wat je mag eten. Stel je volgt een dieet en je komt na een dag hard werken met een hongergevoel in de supermarkt om je boodschappen te doen. Je moet dan gaan bedenken wat je allemaal wel en niet mag. Dit terwijl je honger hebt en het liefst zo snel mogelijk naar huis gaat om te eten. Bij dit soort momenten gaan veel mensen de fout in door dan maar iets te kopen wat gemakkelijk is en snel klaar te maken. Een kant-en-klaar maaltijd bijvoorbeeld. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten echter ongewenste toevoegingen voor mensen die willen afvallen. Er is vaak veel vet en zelfs suiker in verwerkt om de maaltijd maar zo lekker mogelijk te krijgen. Hiermee kan je behoorlijk je afvaldoelen frustreren. Het is daarom handig om een dieet schema te hebben waarop je kunt terug vallen.

Het dieet schema schrijft je precies voor wat je die dag mag eten. Je kunt dan heel doelgericht de juiste ingrediënten verzamelen in de supermarkt. En dat zonder je zorgen te moeten maken of je iets wel of niet mag of dat je in de winkel nog etiketten moet gaan staan te lezen.

Een dieet schema schrijft je ook precies voor wanneer je mag eten. Het klinkt misschien raar maar dit neemt een hoop stress weg. Het grote voordeel is dat je eigenlijk nergens meer over na hoeft te denken. Je hoeft niet eerst een heel dieetboek te lezen om te begrijpen wat en wanneer je mag eten. Je kunt gewoon domweg het schema volgen en je zult afvallen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je nog wel de discipline zal moeten opbrengen om niet buiten het dieet schema om te gaan eten. Volg je een dieet schema waarin geen tussendoortjes zijn ogenomen dan moet je natuurlijk niet raar opkijken dat je je afvaldoelstellingen niet haalt als je tussendoor jezelf toch snacks gunt.

Soorten dieetschema’s

Er zijn verschillende soorten diëten en daarmee zijn er ook verschillende soorten dieet schema’s. Omdat er wel meer dan 100 soorten diëten zijn kunnen deze het beste opgedeeld worden in groepen. Er zijn 3 hoofdgroepen te onderscheiden. Dat zijn de koolhydraatarme diëten, vetarme diëten en caloriearme diëten. Als je een dieet gaat ontleden dan zal je zien dat dit een variatie is op één van deze 3 dieetgroepen. Zo zijn het Atkins en het South Beach dieet bijvoorbeeld vormen van het koolhydraatarme dieet. Bij het South Beach dieet wordt bijvoorbeeld meer de nadruk gelegd op bepaalde gezonde vormen van vetzuren.

Ook sporten?

Afvallen kan je puur doen door alleen je dieet aan te passen. Het is niet nodig om daarbij ook te gaan sporten. Het is wel goed om ook te gaan sporten. Sporten is op de eerste plaats goed voor de gezondheid en het helpt om het afvalproces te versnellen. Een belangrijk voordeel van sporten is dat het de insulinegevoeligheid verbetert. Dit zorgt ervoor dat de glucose die in het bloed komt, na de maaltijd, beter door de cellen wordt opgenomen en niet wordt opgeslagen in de vorm van vet. Met sport verbrand je natuurlijk ook de nodige calorieën wat er voor zorgt dat je sneller zult gaan afvallen.

Valkuil bij het sporten tijdens een het volgen van een dieet schema is dat je meer wilt gaan eten. Omdat je met het sporten calorieën verbrand zal je ook eerder honger hebben. Let er daarom op dat je de calorieën die je met sport verbrand niet dubbel en dwars weer erbij eet.

Geef een reactie