Je bekijkt nu Waarom eten we eigenlijk zoveel chocolade tijdens Pasen?

Waarom eten we eigenlijk zoveel chocolade tijdens Pasen?

Veel mensen kijken er elk jaar weer naar uit. Schappen gevuld met chocolade paaseieren of andere paaschocolade. Ongegeneerd om het kwartier het omhulsel van het paasei halen en genieten van de heerlijke smeltende chocolade op je tong. Ook de gevulde paaseitjes zijn steeds meer in trek en de meest bijzondere combinaties worden gemaakt om van elk paaseitje dat je eet een feestje te maken. Maar waar is de traditie van het eten van paaseieren eigenlijk ontstaan? 

Pasen 

Pasen is een van oorsprong een Christelijk feest waarbij er wordt herdacht dat Jezus Christus stierf aan het kruis en daarna weer herrees uit de dood. Tegenwoordig wordt het ook wel gezien als het afsluitingsfeest na 40 dagen vasten, waarin mensen geen vlees- en zuivelproducten mochten eten. Dus ook geen eieren…  

Eieren  

Eieren zijn een teken van nieuw leven en wordt vaak gegeten tijdens Pasen. Maar dit was niet de enige reden. Vroeger lag de leg in de wintermaanden bijna helemaal stil. Tijdens de vastenperiode in het voorjaar werden de dagen langer en begonnen de kippen weer volop eieren te leggen. Deze stapel eieren werd alsmaar groter en men kon niet wachten om met het afsluitingsfeest tijdens Pasen te genieten van deze eieren.  

Chocolade paaseitjes 

Om het vasten wat draaglijker te maken werden er tijdens het vasten toch eieren op tafel gezet, maar deze bleken gevuld te zijn met chocolade. De eerste paaseitjes waren massief en later werden er pas holle paaseieren gemaakt. Deze paaseitjes werden gemaakt door een lege eierschaal te vullen met warme chocolade. Wanneer dit was afgekoeld was het tijd om de chocolade paaseitjes te versieren. Later werd er een stuk efficiënter gewerkt met gietvormen. Tegenwoordig kan je het zo gek nog niet bedenken wat voor verschillende maten en smaken er gemaakt worden van de geliefde paaseitjes.  

Geef een reactie