Je bekijkt nu Waarom mondkapjes gebruiken?

Waarom mondkapjes gebruiken?

Naast dat je jezelf en anderen beschermt tegen virussen en infecties met een mondkapje is een mondkapje ook verplicht in het openbaar vervoer en op sommige plekken in grote steden. Op deze plekken is het vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Om te voorkomen dat je anderen of jezelf besmet met het virus, kan het dragen van een mondkapje van groot belang zijn.

Toch zijn er diverse mensen die weigeren een mondkapje te gebruiken. Vaak vinden ze het lastig om door een mondmasker te ademen of moeten ze hieraan wennen. Als je kiest voor professionele mondkapjes waar je goed door kunt ademen, zal dit al een stuk aangenamer aanvoelen. Als je zelf een mondkapje maakt of een mondkapje van een slechte kwaliteit aanschaft, is er inderdaad de kans dat je moeilijker door dit mondmasker kunt ademen.

Soorten mondkapjes

Mondkapjes zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Zo vind je wegwerp mondkapjes, maar er zijn ook wasbare mondkapjes in diverse hippe kleuren en patroontjes. Ook zijn er wasbare mondkapjes speciaal voor kinderen verkrijgbaar. Wasbare mondkapjes kun je kopen in diverse kleuren, patroontjes, vormen en printjes. Kies je voor wegwerp mondkapjes, controleer dan of deze beschikken over een certificaat en of ze medisch zijn of niet medisch. Goede mondkapjes zorgen ervoor dat virusdeeltjes zich niet via de mond en neus kunnen verspreiden.

Belangrijk om op te letten bij het gebruiken van een mondkapje is: zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht, zodat er niet te veel lucht via je mond of neus naar buiten glipt. Controleer daarom bij het opzetten of het mondmasker zo goed mogelijk vormt en aansluit rondom je neus en wangen. Goede mondkapjes worden gekenmerkt door een betere pasvorm waardoor het mondmasker effectiever werkt dan slechte kwaliteit mondkapjes.

Hoe ga ik met een mondkapje om?

Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in de afvalbak. Heb je een wasbaar mondkapje gekocht? Zorg er dan voor dat je het kapje elke keer na gebruik wast. Was na elke keer dat je je mondkapje op en af zet je handen met water en zeep en/of desinfecteer je handen met professionele handdesinfectie.

Ga je op vakantie, een dagje weg of ga je reizen met het openbaar vervoer? Zorg er dan altijd voor dat je genoeg mondkapjes bij je hebt!

Geef een reactie