Je bekijkt nu

Jong en gezond met collageen

Wat is Collageen?

Collageen, een woord wat u misschien wel eens voorbij heeft zien komen. Maar wat is het precies? Collageen is een bepaald eiwit wat, zeker voor mens en dier, zeer belangrijk is voor het bindweefsel. Zowel onze huid, onze botten en pezen, evenals het kraakbeen en onze tanden bestaan voor het grootste gedeelte uit collageen. Het zorgt voor stevigheid en elasticiteit, wat belangrijk is voor jong en oud en dus iets wat echt nodig is.

Natuurlijk collageen

Op jonge leeftijd maakt het lichaam zelf collageen aan tijdens het inherente vernieuwingsproces van de huid. Helaas remt deze productie af wanneer we ouder worden. Vanaf de 25 of 30 jaar neemt de natuurlijke productie van collageen af en dit kan leiden tot bijvoorbeeld rimpels, een slappere huid, of een sensitievere huid.

Tip: https://niche4health.com/wat-is-collageen/

Maar waar haalt ons lichaam het collageen vandaan? Dit gaat voor een groot gedeelte mee met de voeding, bijvoorbeeld uit vlees en vis. Daarom is het belangrijk een veelzijdig en afwisselend voedingspatroon aan te houden, zodat alle belangrijke onderdelen – waaronder collageen – op een natuurlijke wijze ons lichaam binnenkomen en onze gezondheid ondersteunen.

Collageen uit een potje

Een poedertje, pilletje, spuitje of zalfje? Tegenwoordig heeft de wetenschap zich zo ontwikkeld dat we op vele verschillende manieren ons lichaam een beetje kunnen helpen. Er hoeven geen ingrijpende operaties meer bij te komen kijken en het is steeds betaalbaarder geworden.

Alhoewel bij supplementen vaak aan tabletten of pillen wordt gedacht, zoals bijvoorbeeld bij de multivitaminen en mineralen, is collageen poeder iets wat veel voorkomt en ook aangeraden wordt. Collageen poeder is tot de belangrijkste basis ingrediënten afgebroken en kan snel door het lichaam opgenomen worden. Ook kan het makkelijk toegevoegd worden aan bijvoorbeeld een smoothie of een andere vloeibare drank.

Tip: https://niche4health.com/collageen-poeder-huid/

Voor- en nadelen

Zowel topsporters als de gewone mens kan gebruik maken van collageen supplementen als dit nodig is. Er zijn een heleboel positieve redenen om collageen te gebruiken, bijvoorbeeld om zowel de huid als de botten sterk en gezond te houden. Het bestrijden en verminderen van rimpels en andere oneffenheden van de huid wordt steeds belangrijker naarmate we ouder worden en kan af en toe wel wat hulp gebruiken in ons drukke leven. Daarnaast is de ondersteuning en het behoud van onze botten, spieren en kraakbeen belangrijk en kan collageen hierbij helpen.

Natuurlijk is het, net zoals bij alle voeding en voedingssupplementen, belangrijk om het met mate te gebruiken en om het alleen als toevoeging te gebruiken en niet als vervanging. Supplementen kunnen allergie onderdelen bevatten en het is belangrijk om deze na te lopen. Daarnaast kan een overmaat aan collageen, net als vele andere stoffen, lijden tot maagklachten. Bij het gebruik van ieder nieuw voedingssupplement is het belangrijk na te gaan welke hoeveelheid geschikt is, zodat hij veilig gebruikt kan worden en zorgt voor de optimale werking.

Geef een reactie