Je bekijkt nu Last van hooikoorts? Dit kun je zelf doen

Last van hooikoorts? Dit kun je zelf doen

Als je veel last hebt van hooikoorts, dan is de kans groot dat je in het voorjaar maar het liefst binnen in je huis blijft. Buiten, daar zijn de pollen, en daar voel je je niet beter door. Wat kun je er zelf aan doen om het hooikoortsseizoen zo goed mogelijk door te komen?

Zoek het niet op

Ben je erg allergisch voor graspollen? Dan is het logischerwijs wel zo handig om hier als het even kan zo ver mogelijk van weg te blijven. En natuurlijk, als je juist sterk reageert op de berk, dan zal je deze boom niet snel in je tuin plaatsen. Door zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van de planten, grassen of bomen waar je sterk op reageert, kun je je hooikoorts iets verminderen.

Iets, niet veel. Want pollen hebben de neiging om niet netjes op hun plaats te blijven. Zij zweven door de lucht, en zeker als het aardig waait leggen ze flinke afstanden af. Eruit de buurt blijven is dan nauwelijks te doen, je weet tenslotte niet waar je ze kan tegenkomen.

Probeer het binnen fijn te houden

Wat verstandig is, is om te proberen de pollen zo veel als mogelijk buiten de deur te houden. Zeker op de dagen waarop de concentratie pollen in de lucht erg hoog is, is het beter om de ramen en wellicht ook de luchtroosters in je woning maar even dicht te houden. Frisse lucht is goed, maar niet als deze stoffen mee naar binnen nemen waar je allergisch voor bent.

Om het binnenklimaat verder te verbeteren, kan ook een luchtwasser een goed idee zijn. Deze haalt vervelende stoffen waar je allergisch op kunt reageren, zoals pollen, uit de lucht: de lucht wordt als het ware gewassen. Dit maakt de lucht in je woning schoner, en haalt de pollen die toch naar binnen zijn gekomen voor een groot deel uit de lucht.

Blijf binnen

Wil je zo min mogelijk last hebben van je hooikoorts, dan is in de periode waarin het op zijn hoogtepunt is binnenblijven waar het kan vaak de beste optie. Bekijk goed in welke periode jij de meeste last hebt, de grassen, bloemen, bomen en planten geven allemaal op een ander moment hun stuifmeel af, en ga in deze periode niet naar buiten als het niet nodig is.

Fiets je graag, maar beleef je er tijdens het hooikoortsseizoen weinig plezier aan? Dan kun je met behulp van een fietstrainer binnen toch een beetje fietsen. Minder leuk dan buiten, maar zo blijf je wel in beweging en houd je je conditie op peil. Zijn de pollen over hun hoogtepunt heen, kun je gewoon weer de weg op, getraind en wel.

 

Geef een reactie