Je bekijkt nu Bewegen bij de ziekte van Parkinson? 10 tips!

Bewegen bij de ziekte van Parkinson? 10 tips!

Bewegen en sporten is super belangrijk, ook als je de ziekte van Parkinson hebt. Wil jij graag meer bewegen en heb jij de ziekte van Parkinson? Dan zijn hier tien tips die je een op weg zullen helpen. 

1: doe iets wat je leuk vind

Heb jij een favoriete sport? Blijf dan zolang mogelijk deze sport beoefenen. Je houdt het namelijk sneller vol als je een activiteit doet die je leuk vind. 

2: minder gaan zitten

Probeer minder te gaan zitten. Het is goed voor je lichaam om elke dag iets van beweging te doen. Ook al is het traplopen of een ommetje met de hond, elke beweging telt. 

3: doe samen iets leuks

Het is veel leuker om iets samen te doen dan alleen. Zoek daarom iemand waarmee je kunt gaan sporten of bewegen. 

4: Trek aan de bel

Als je merkt dat de ziekte van Parkinson je aan het belemmeren is in je sport, is het verstandig om je teamgenoten of sportmaatje het te vertellen. Dat is waarschijnlijk erg moeilijk maar het zal als een opluchting voelen zodra je het hebt gedaan. 

5: het goede moment

Kies het moment van de dag waarop jij je het beste voelt. Dus niet als je vermoeid bent en de medicatie nog niet is ingewerkt. 

6: veel oefeningen

De oefeningen die de fysiotherapeut aan je meegeeft zullen je helpen beter te bewegen. Probeer ze daarom in je dag te integreren. 

7: Activiteiten in de buurt

Als je Parkinson hebt kun je vaak gemakkelijk deelnemen aan activiteiten in de wijk zoals fietsen, wandelen of boksen. Het zijn namelijk vaak beginnerslessen. 

Tip 8: Sporten speciaal voor Parkinson

Na je diagnose kun je vaak nog een hele tijd blijven sporten. Maar na een tijdje is het wellicht fijn om een sport te doen die speciaal gericht is op mensen met Parkinson. Dat kun je doen bij een Parkinson Vereniging. 

9: blijf luisteren naar je lichaam

Ben je te moe of voel je je zwak? Dan stop je met sporten voor die dag. Het is belangrijk om te blijven luisteren naar je lichaam. 

10: als het echt niet meer kan

Als het dan echt niet meer lukt door de ziekte van Parkinson om zelfstandig te gaan sporten, kun je altijd bij een fysiotherapeut onder begeleiding gaan trainen.

Geef een reactie