Je bekijkt nu E.coli: wat is het en wat zijn de gevaren?

E.coli: wat is het en wat zijn de gevaren?

Wat is E.coli? 

E.coli, ook wel E.colibacterie genoemd is een bacterie die in de darmen van mensen en dieren kan zitten. Escheria coli is de volledige naam van deze bacterie, maar E.coli is vooral bekend onder de naam ‘poepbacterie’. Het beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. Maar E.coli zelf kan ook schade aanrichten. Zo kan het een urineweginfectie veroorzaken en er zijn zelfs soorten van deze bacterie die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. De bekendste varianten die deze ziektes kunnen veroorzaken zijn EHEC en STEC. Maar gelukkig veroorzaken de meeste soorten van E.coli geen ziektes bij mensen. 

E.colibacterie in de veehouderij 

Zoals eerder benoemd komt de E.colibacterie zowel voor bij mensen als bij dieren. Een veel voorkomende weg waarop dieren besmet raken, is via het drinkwater van de dieren. Biofilm groeit in waterleidingen van stilstaand water en geeft schadelijke bacteriën als E.coli af. Dit water komt vervolgens terecht in de drinkbakken van dieren, wat kan leiden tot besmetting. 

Dit kan in de veehouderij leiden tot meer kosten, zonder dat dat direct zichtbaar hoeft te zijn. Dieren kunnen er namelijk erg ziek van worden, wat kan leiden tot kosten voor medicijnen. Daarnaast kost het bijvoorbeeld in de melkveehouder ook extra omdat de melkproductie omlaag gaat. Dieren kunnen ook door deze bacterie doodgaan, vooral jonge dieren. Dat zorgt voor de grootste kosten. 

Bestrijden 

Het is dus erg belangrijk om E.coli te bestrijden. Het lastige aan het bestrijden van deze bacterie is dat het vaak in het drinkwater van dieren zit en je daarom voorzichtig moet zijn met het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Watter heeft een systeem ontworpen dat desinfectiemiddel maakt van zout, water en elektriciteit. Met dit desinfectiemiddel worden bacteriën verwijderd uit het water zonder dat dit schadelijke gevolgen kan hebben voor de dieren. Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke manier van desinfecteren. Voor meer informatie over dit systeem kan je een kijkje nemen op de website van Watter. 

Geef een reactie