Hoewel veel mensen het niet openlijk zullen toegeven, laat iedereen wel eens een scheet. Van vrachtwagenchauffeur tot fotomodel en van vakkenvuller tot de koning. Toch doen mensen het vaak stiekem omdat het geluid maakt en niet al te fris ruikt. Ook wordt het onderwerp vaak vermeden in een lifestyle magazine of gezondheidsblog. Vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat het heel normaal is. Om het taboe een beetje te doorbreken, zochten we uit wat een scheet precies is. Ook zochten we uit of het laten van scheten gezond is of niet. Stiekem nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder.
Waar komt een scheet vandaan?
Een scheet is gas dat via je darmen uit je lichaam vrijkomt. Dit gas kan bestaan uit methaan, stikstof, koolzuurgas, waterstof en zelfs zuurstof. Sommige van deze gassen zijn geurloos, zoals zuurstof. Andere kunnen niet al te aangenaam ruiken, zoals methaan. Samen zorgen deze gassen ervoor dat we gemiddeld wel 20 scheten per dag laten. Er zijn een aantal redenen voor het ontstaan van scheten:
1. Het verteren van voedsel
Het verteren van jouw dagelijkse voeding is de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van scheten. Bij het afbreken van voedsel kunnen allerlei soorten gassen vrijkomen en worden gevormd. Het kan per persoon verschillen welk voedsel voor scheten zorgt en
welk voedsel niet. Veel voorkomende boosdoeners zijn: bonen, uien, spruitjes en koolzuurhoudende drankjes.
2. Hormonale disbalans
Als jouw hormonen niet helemaal in balans zijn, kan dat leiden tot winderigheid. Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben tijdens de menstruatie. Doordat er meer progesteron wordt aangemaakt gaan spieren rond je darmkanaal zich ontspannen. Dit kan resulteren in meer scheten. Je kunt de maandelijkse periode dus altijd als excuus gebruiken voor een plotselinge scheet ;).
3. Overgewicht
Ook overgewicht is een oorzaak voor winderigheid. Mensen die te zwaar zijn hebben namelijk meer bacteriën in hun darmen die methaan produceren. Dit methaan verlaat je darmen door middel van een scheet.
4. Het binnenkrijgen van lucht
Veel mensen weten niet dat ook het binnen krijgen van lucht via de mond daadwerkelijk kan leiden tot scheten. De lucht komt letterlijk je spijsverteringskanaal binnen, en moet er ook weer uit. Dit kan enkel via het darmkanaal in de vorm van een scheet. Te veel lucht binnenkrijgen kan onder andere komen door te snel eten, veel praten en het eten van kauwgom. Bij snel eten krijg je niet alleen meer lucht binnen, maar maak je het jouw darmen ook lastiger om het voedsel goed te verteren. Rustig eten helpt dus op twee manieren tegen winderigheid.
Last van je darmen
Winderigheid gaat vaak gepaard met last van de darmen. De oorzaak voor het laten van scheten kan dan ook elders liggen. Mocht je vaak last hebben van een opgeblazen gevoel of kramp, dan kan het lonen om een microbioom onderzoek te laten uitvoeren. Dit brengt jouw persoonlijke microbioom in kaart en kan eventuele problemen aan het licht brengen. Zo kun je achterhalen of jouw scheten onschuldig van aart zijn, of toch een uiting zijn van andere gezondheidsproblemen.