Je bekijkt nu Soa’s in Nederland: nog altijd geen afname. Waarom?

Soa’s in Nederland: nog altijd geen afname. Waarom?

Al jaren is het aantal nieuwe soa’s per jaar in Nederland stabiel. Hoewel de afwezigheid van een stijging positief is, rijst de vraagt waarom er geen afname is. De meeste Nederlanders zijn goed op de hoogte van de risico’s van onveilige seks en de risico’s van een soa.

Waarom is het dan toch zo dat duizenden Nederlanders per jaar een soa oplopen? De oorzaak hiervan ligt in laksheid en onoplettendheid, maar soms ook in misverstanden rond soa’s.

Geen klachten, dus ook geen soa?

Vaak wordt gedacht dat een soa test alleen nodig is wanneer je klachten hebt. Dat is helaas niet waar. Veel soa’s, waaronder chlamydia en gonorroe, veroorzaken lang niet altijd klachten. Sterker nog, slechts 10% van de vrouwen met chlamydia merkt hier iets van, terwijl dit bij mannen op 50% ligt. Ook in het geval van gonorroe treden er lang niet altijd klachten op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit direct de twee meest voorkomende soa’s in Nederland zijn.

Een soa zonder klachten is alsnog besmettelijk bij onveilige seks. Je kunt dus een soa hebben zonder dit te merken en deze ook nog eens doorgeven aan andere bedpartners. Heb je onveilige seks gehad, dan is het altijd verstandig om een soa test te laten uitvoeren bij een soa kliniek. Alleen met een soa test weet je zeker of je een soa hebt.

Resistentie

Helaas zien we ook steeds vaker dat er resistente soa’s voorkomen. Dit zijn soa’s die aanpassingen hebben gemaakt, waardoor antibiotica niet meer goed aanslaat.

Dit komt vaak door onjuist gebruik van antibiotica. Sommige mensen stoppen met een antibioticakuur op het moment dat de klachten zijn verdwenen. Dit wil echter niet zeggen dat ook daadwerkelijk alle bacteriën gedood zijn.

Eventueel nog aanwezige bacteriën krijgen nu te maken met lage concentraties van antibiotica en kunnen nu resistentie opbouwen. Dit is vergelijkbaar met het vaccineren van mensen.

Niet alleen kan de soa zo terugkeren, de soa kan zo ook nog eens lastiger te behandelen zijn. Hierdoor is een behandeling soms niet meer voldoende om een soa te genezen.

Laksheid

De grootste reden voor nieuwe soa’s is nog altijd onoplettendheid en laksheid. Mensen hebben geen condoom voor handen of kiezen er simpelweg voor geen condoom te gebruiken om het moment niet te ‘verpesten’.

Hoewel mensen op de hoogte zijn van de risico’s, wordt het risico toch genomen. Gebeurt dit, dan is een snelle soa test verstandig om klachten en verspreiding te voorkomen. Wacht hier niet te lang mee.

Geef een reactie