Je bekijkt nu Tips om de mobiliteit te bevorderen

Tips om de mobiliteit te bevorderen

De mobiliteit bij ouderen is vaak een lastig punt. Het is daarom geweldig als er manieren zijn die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid mobiliteit wordt vergroot. Dit zou zowel de fysieke als geestelijke gezondheid van ouderen enorm verbeteren. Gelukkig zijn er dan ook een aantal tips die bij kunnen dragen aan een vergroting van de mobiliteit. Om anderen hierbij te helpen, hebben wij er een aantal op een rijtje gezet!

Blijf bewegen!

Hetgeen dat vooral van belang is wanneer je merkt dat de mobiliteit bij jou of bij een kennis achteruit begint te gaan, is dat je blijft bewegen. Helaas komt het erg vaak voor dat ouderen angst hebben ontwikkeld om te bewegen. Hierdoor gaan ze nog minder bewegen en gaat dit ten koste van de mobiliteit. Wanneer je dit herkend, is het van belang dat je ingrijpt. Zorg bij een gebrek aan mobiliteit er juist voor dat er genoeg beweging plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat er nog wel genoeg beweging plaatsvindt maar dit ook fysiek mogelijk blijft, kan een rollator kopen helpen.

Bekijk naar de vervoersmogelijkheden

Ouderen willen vaak niet toegeven dat bijvoorbeeld autorijden erg lastig voor ze is. Doordat ze dit vaak niet bespreekbaar maken, kiezen ze er vaak voor om meer thuis te blijven. Zo hoeven ze niet met angst in de auto te zitten. Hierdoor blijven ze vaak onnodig vaak thuis. Echter kan dit probleem heel makkelijk verholpen worden. Zo zou je samen met deze persoon kunnen kijken naar een alternatief vervoersmiddel. Een fiets zou hierbij enorm bijdragen aan de mobiliteit. Om ervoor te zorgen dat het trappen niet te zwaar wordt, kan er gekozen worden voor een elektrische variant. Naast het fietsen zou er ook voor de bus of trein gekozen kunnen worden. Door een gepaste vervoersmethode te kiezen, zal de hoeveelheid beweging toenemen.

Stimuleer de zelfredzaamheid!

Bij oudere mensen zie je vaak dat ze steeds meer het gevoel krijgen dat ze afhankelijk zijn van anderen. Hierdoor doen ze zelf vaak minder en tast dit de hoeveelheid mobiliteit aan. Het is van belang dat je de zelfredzaamheid juist blijft stimuleren. Hierdoor blijven ouderen actief en zullen ze minder snel last hebben van lichamelijke ongemakken. Wanneer een ouder iemand in een verzorgingshuis zit, wilt dit nog weleens mis gaan. Het is hierbij belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt met het desbetreffende verzorgingshuis. Zo zorgen jullie samen voor de beste leefkwaliteit van de desbetreffende persoon.

Gebruik hulpmiddelen

Wanneer je ziet dat de mobiliteit van een naasten erg is achteruit gegaan, kan het handig zijn om op zoek te gaan naar hulpmiddelen. Zo komt het geregeld voor dat lopen echt lastig gaat en hierdoor bijna niet meer wordt gedaan. In zo’n situatie kan het erg handig zijn om hier hulpmiddelen voor te gebruiken. Zo kan een rollator kopen al veel mobiliteit zorgen. Zo kan deze persoon met de rollator overal naar toe, zonder dat hij of zij te erg wordt belast. Daarnaast kan het erg makkelijk zijn om met een rollator naar bijvoorbeeld de supermarkt te gaan. De gekochte producten kunnen dan voorin de rollator worden gelegd.

Geef een reactie