Je bekijkt nu Waarom de kwaliteit van de lucht zo belangrijk is

Waarom de kwaliteit van de lucht zo belangrijk is

Je hoort het wel vaker, de luchtkwaliteit is belangrijk en het is voor je gezondheid van belang dat je goede lucht inademt. Vervuilde lucht kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Maar wat is dan eigenlijk goede lucht? Wat maakt het dan wel of juist niet goed voor je? En wat kun je zelf doen om de lucht in jouw huis te reinigen?

Vervuilde lucht

Je weet waarschijnlijk wel dat de lucht op straat over het algemeen erg vervuild is. Dit komt door bijvoorbeeld uitlaatgassen van voertuigen en fabrieken. We doen er tegenwoordig veel aan om dit zo veel mogelijk tegen te gaan, door steden autoluw te maken en door gebruik te maken van elektrische voertuigen. Maar dan nog blijft de lucht niet schoon. In huis is dit hetzelfde. De lucht van buiten gaat ook naar binnen. Je spendeert gemiddeld zo’n twintig uur per dag binnen, dus is het belangrijk dat ook binnen de lucht die je inademt schoon is. Hoe zorg je hiervoor?

Het is voor huizen natuurlijk goed dat ze goed geïsoleerd worden, want op deze manier heb je minder energie nodig om het huis te verwarmen. Maar tegelijkertijd wordt de circulatie van de lucht in huis verminderd. Daar heb je ventilatie voor nodig. Doordat je thuis van alles doet zoals koken, douchen en zelfs gewoon slapen, ontstaan er condens, schimmelvorming en nare geurtjes. Hierdoor gaat de luchtkwaliteit snel omlaag. Dit leidt op lang termijn tot hoofdpijn, misselijkheid, verkoudheid en benauwdheid. Je kan je dus voorstellen dat het belangrijk is om goed te ventileren. Dat houdt in dat er vervuilde lucht naar buiten wordt vervoerd en frisse lucht wordt naar binnen gehaald. Heb jij al een ventilatiesysteem in huis? Het is zeker iets om te overwegen.

Een gezond binnenklimaat

Voor gezonde lucht binnenshuis heb je dus goede ventilatie nodig. Er zijn verschillende dingen waarmee je kan ventileren en verschillende manieren waarop dit gedaan wordt. Er zijn verschillende manieren waarop je het huis kan ventileren. Eén van die manieren is door middel van een warmteterugwinning systeem. Dit wordt ook wel WTW ventilatie genoemd en is erg effectief. Je kan zowel verwarmen als verkoelen met WTW. Het systeem voert even veel lucht af als dat het nieuwe frisse lucht naar binnen haalt, en het warmt de lucht op voordat het bij het huis naar binnen gaat. Zo is het huis dus altijd goed geventileerd en gaat er geen warmte (of kou) verloren.

Geef een reactie