Je bekijkt nu Wat zijn oorzaken van incontinentie?

Wat zijn oorzaken van incontinentie?

Incontinentie is is een vrij veel voorkomend fenomeen onder mensen wat ervoor zorgt dat ze niet meer hun urine of ontlasting kunnen ophouden. Door deze effecten wordt het vaak ook wel urine-incontinentie genoemd. Het verschijnsel is hierbij het direct tegenovergestelde van retentie en obstipatie. Retentie betekent het vasthouden van urine, terwijl obstipatie het vasthouden van ontlasting betekent. Incontinentie heeft veel vervelende effecten en is erg onhandig in het dagelijks leven. Er zijn veel hulpmiddelen om te helpen hierbij, maar wat zijn precies de oorzaken van incontinentie? Het kan erg lastig zijn om met dit verschijnsel om te gaan, dus hier hebben we wat van de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

Incontinentie door stress of inspanning

Een van de mogelijke oorzaken van urineverlies of verlies van ontlasting is door stress of inspanning. Stress incontinentie is een vorm van incontinentie die vaak voorkomt wanneer de blaas niet goed afgesloten is. Dit kan komen door verschillende dingen, bijvoorbeeld wanneer de bekkenbodemspieren niet meer goed werken en verzwakt zijn. Een andere oorzaak van stress incontinentie is door zwangerschap of een bevalling. Hierdoor nemen de vrouwelijke hormonen af. Tot slot kan het vaak ook komen door simpelweg een hogere leeftijd. Extra druk op de buik is ook een mogelijke oorzaak, wat onder andere kan komen door veel lachen, tillen, hoesten en rennen.

Verzakking van de blaas

Een andere reden dat u last kunt hebben van incontinentie, komt wellicht door een blaasverzakking. Een blaasverzakking houdt in dat de voorwand van de vagina naar buiten afzakt, onder andere door een bevalling, hormonale veranderingen of een hoog gewicht. Aangezien de blaas voor een gedeelte rust op dit deel van de vagina, zakt deze ook af. Dit zorgt ervoor dat de blaas niet goed afgesloten kan worden, zoals ook te zien was bij stress of inspanningsincontinentie. Het grootste aandeel van urineverlies gebeurt in dat geval door wederom lichamelijke inspanning: veel niezen, sporten, lachen of hoesten zijn allemaal redenen om te zorgen voor incontinentie.

Incontinentie door een aandoening

Naast de werking van de blaas en het effect van inspanning, is de werking van urine en het ontlasten ervan voor een groot deel gelinkt aan het neurologisch systeem. Zo heeft urineverlies erg veel te maken met hoe zenuwen en de spieren samenwerken met de blaas. Dit betekent dat een bepaalde aandoening die de zenuwen beschadigt ook een groot effect kan hebben op het afvoeren van urine. Daardoor zou een zekere aandoening kunnen leiden tot incontinentie. Een mogelijke, veel voorkomende aandoening die leidt tot incontinentie is een hernia, aangezien deze beschadiging geeft aan de zenuwen gelinkt aan de blaas. Andere mogelijkheden zijn sclerose of een geboren afwijking.

Incontinentie door een operatie

Een andere mogelijke reden voor het ontstaan van incontinentie bij mensen is als gevolg van een operatie. Dit zijn vaak operatieve ingrepen die plaatsvinden in de buik, en dan specifiek de onderbuik. Bij zo’n operatie kan het zenuwstelsel beschadigd worden, dan wel tijdelijk, dan wel permanent. Dit heeft soms retentie tot gevolg, dus het ophouden van urine. Een andere optie is echter incontinentie, dus het niet meer vast kunnen houden van urine. Naast operaties kan een vergrote prostaat ook leiden tot incontinentie. Dit komt vaak voor bij mannen en zorgt ervoor dat de plasbuis voor een deel dichtgedrukt is, waardoor je niet meer goed kunt plassen.

Geef een reactie