Je bekijkt nu Wat zijn ‘slaap- en waakdiensten’ in de zorg?

Wat zijn ‘slaap- en waakdiensten’ in de zorg?

In de zorg komen de termen ‘slaapdienst’ en ‘waakdienst’ regelmatig voor. Maar wat betekenen ze precies, en wat is het verschil tussen de twee? We leggen het je uit in dit artikel!

Nachtzorg

Zowel ‘slaapdienst’ als ‘waakdienst’ vallen onder ‘nachtzorg’. Nachtzorg houdt in dat de patiënt ‘s nachts hulp krijgt aangeboden. Sommige mensen zijn ‘s nachts liever niet alleen, bijvoorbeeld omdat ze hulp nodig hebben bij toiletbezoeken of in de nacht ergens last van kunnen krijgen. Nachtzorg kan zowel thuis als in een instelling aangeboden worden. De nachthulp is altijd dichtbij, zodat deze direct hulp kan verlenen wanneer nodig. Maar wat is nou het verschil tussen ‘slaapdienst’ en ‘waakdienst’? Dit heeft alles te maken met de intensiteit van de zorg die nodig is. Iedere situatie is namelijk anders! Zo heeft iemand die net geopereerd is andere zorg nodig dan iemand die bijvoorbeeld aan dementie lijdt.

Slaapdienst

Laten we beginnen met het begrip ‘slaapdienst’ verder toe te lichten. Slaapdienst is geschikt wanneer er ‘s nachts relatief weinig zorgmomenten nodig zijn. Wanneer een patiënt bijna de hele nacht slaapt zonder problemen is er ten slotte weinig zorg nodig. Vandaar de naam ‘slaapdienst’! Desalniettemin is er bij slaapdienst nog altijd een hulpverlener aanwezig ‘s nachts die klaar staat op het moment dat er toch hulp nodig is. Ook met zaken als uitkleden, in bed stappen, aankleden en uit bed stappen zal er hulp geboden worden. Bij slaapdienst is de hulp dus minimaal, voor de ‘rustigere’ nachten.

Waakdienst

Waakdienst wordt ingezet wanneer er ‘s nachts meer hulp gewenst is, bijvoorbeeld als er medicatie ingenomen moet worden, de patiënt slaapproblemen heeft of ‘s nachts vaak naar de wc moet. Net als bij slaapdienst staat er dus een hulpverlener voor de patiënt klaar in de nacht. Bij waakdienst is de hulp echter intensiever, er dient ‘s nachts dus veel hulp geboden te worden.

Dus; het verschil…

In de basis zijn slaap- en waakdiensten dus hetzelfde. Het zijn tenslotte allebei nachtdiensten! Het verschil zit hem dus in de intensiteit van de zorg. Heb je ‘s nachts veel hulp nodig? Ga dan voor waakdienst. Heb je ‘s nachts weinig hulp nodig? Dan is slaapdienst geschikter. Zowel slaap- als waakdienst is mogelijk bij Zorgservice Brabant.

Geef een reactie