Je bekijkt nu Werkgeluk meten binnen jouw bedrijf?

Werkgeluk meten binnen jouw bedrijf?

Werkgeluk meten binnen jouw bedrijf? 

Je werknemers zijn één van de belangrijkste schakels in je bedrijf. Zonder werknemers ben je nergens en daarom is het ook belangrijk om je werknemers tevreden te houden. Wat is nou werkgeluk en hoe kan je het werkgeluk meten binnen jouw bedrijfWerkgeluk is niet alleen plezier in je werk, maar ook voldoening uit je werk halen. De werknemer moet voelen dat hij meetelt in het bedrijf. Waardering en betrokkenheid zijn daarbij hele belangrijke punten.  

Hoe hou je de werknemers tevreden? 

Voor ieder bedrijf is het belangrijk dat je de werknemers tevreden houdt. Niets gaat boven een fijne werkplek. Nu is de vraag: hoe doe je dat nou precies? Werkgeluk meten binnen jouw bedrijf doe je op de volgende punten: 

Investeer in de werknemer 

Investeer in de persoonlijke groei van de werknemer. Waarom een nieuw iemand aannemen als je ook een werknemer binnen het bedrijf kan opleiden. De werknemer hoeft niet meer volledig ingewerkt te worden en past al binnen het team. Door te investeren in trainingen en opleidingen breid je de skills van werknemers uit waardoor ze beter inzetbaar zijn voor je bedrijf.  

Je moet niet alleen investeren in de skills maar ook in de mentale staat van je werknemers. Denk hierbij aan stres verminderende activiteiten zoals een bedrijfsmassage, maar je kunt ook denken aan flexibele uren of de optie om thuis te werken.  

Betrokkenheid en waardering 

Het is erg belangrijk dat werknemers voelen dat ze deel uitmaken van het geheel. Geef ze de verantwoordelijkheid om zelf keuzes te maken. Ondersteun ze als leidinggevende maar kijk de werknemers niet op de neus. Ze moeten de vrijheid voelen om zelf keuzes te maken. Door de werknemer het touwtje in handen te geven krijgen ze de ruimte om creatief te denken.  

Naast betrokkenheid is het ook erg belangrijk dat de werknemer zich gewaardeerd voelt. Dit zorgt voor positieve energie op de werkvloer. Als de werknemer zich gewaardeerd voelt gaat hij/zij uit zichzelf meer dingen ondernemer.  

Duidelijke afspraken maken

Je kunt je werk niet doen als er niet duidelijk is wat er precies van je verwacht wordt. Maak daarom altijd duidelijke afspraken met je werknemer. Tegenwoordig is er ook veel mogelijk via de computer. Geef je werknemers ook de optie om eens in de zoveel tijd thuis te werken. Uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op de werknemer.  

Welke voordelen heeft het bedrijf ervan? 

Hoe meer werkgeluk hoe voordeliger voor het bedrijf, maar wat is nou precies het voordeel voor het bedrijf? Het bedrijf heeft er het volgende aan:  

  • Hogere productiviteit 
  • Meer winst voor het bedrijf  
  • Mensen blijven gemiddeld langer bij het bedrijf werken 
  • Minder vaak ziekteverzuim  
  • Minder vaak last van een burn-out 

Dat klinkt goed! Uit onderzoek blijkt dat erbij bedrijven die hoog scoren op werkgeluk 66% minder ziekteverzuim plaatsvindt. Ook worden er 30% minder burn-outs vastgesteld en schiet de productiviteit omhoog met maar liefst 45%! Dat zijn aanzienlijke getallen waar je als werkgever zeker wat mee moet doen. Kortom niet alleen de werknemers hebben er wat aan, ook voor de werkgever is een hoog werkgelukcijfer van belang.  

Geef een reactie