Je bekijkt nu 5 weetjes over de Macadamia noot

5 weetjes over de Macadamia noot

Macadamia zijn milde lichtzoete noten met een heerlijke bite en verkrijgbaar bij de notenkraam, supermarkt en de online notenwinkels. Toch is dit ondanks zijn heerlijke smaak, niet de meest bekende noot die je hier kunt vinden. Sterker nog, er zijn genoeg mensen die nog nooit van de macadamia gehoord hebben. Daar moet verandering in komen. Deze noot verdient meer bekendheid. 

De oorsprong van de macadamia

Wist je dat de Macadamia hun oorsprong vinden in Australië? Daar waren ze lang geleden al ontdekt door de Aboriginals. Zij mengden de olie van de noot met aarde en klei om verf voor hun huid schilderingen mee te maken. Tegenwoordig vinden we op verschillende plekken in de wereld plantages, waaronder in de continenten Afrika en Zuid-Amerika. Van daaruit worden de macadamianoten verscheept naar onder ander ons land en kunnen wij deze noten als lekker tussendoortje nuttigen. 

Eigenschappen van deze noot

Wist je dat de macadamia misschien wel de hardste noot om te kraken is? De schil van deze noot is keihard en breekt pas met een druk van meer dan 20 kilo per vierkante meter. Daardoor valt deze noot ook in de wat duurdere prijsklasse. Toch is de macadamia wel wat goedkoper geworden, omdat ze tegenwoordig wat nieuwe methodes hebben ontwikkeld om het kraken van de macadamia wat eenvoudiger te maken. 

De heilzame werking van de macadamia

Wist je dat macadamianoten veel voedingsstoffen bevatten die een heilzame werking hebben voor onze gezondheid? Macadamia bevatten een hoog gehalte onverzadigde vetten, welke het LDL-cholesterol in het bloed verlaagd. Ook is de macadamia rijk aan vitamines en mineralen.

Koken en bakken met de macadamia

Wist je dat je de macadamianoot ook aan allerlei gerechten kunt toevoegen? De macadamia heeft een milde zoete smaak en kan een gerecht naar een hoger niveau tillen. Zo worden deze nootjes al aan chocolat chip cookies toegevoegd en vormen ze ook een heerlijke toevoeging voor hartige gerechten, zoals vlees- en stoofschotels. 

Smaak bewaren

Wist je dat macadamianoten een heerlijk milde smaak hebben en dat deze goed bewaard kan blijven? Je kunt de macadamia kopen op verschillende plaatsen. Vers van de notenkraam of online bij een notenspecialist zijn ze het allerlekkerst. Maar deze zijn vaak wel minder lang houdbaar of verliezen hun smaak na verloop van tijd. Door ze in een luchtdicht bakje te bewaren, blijft de smaak het langst bewaard. Je hebt dus heerlijk verse noten, ook na langere tijd.

Geef een reactie