Je bekijkt nu Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Heeft jouw kat last van wormen? Op het moment dat je dit ziet is het eigenlijk al te laat. Als je kat wormen heeft is dat namelijk pas echt zichtbaar als er al een behoorlijke infectie is ontstaan. Daarom is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen, ook als deze wormen op voorhand voor jou niet zichtbaar zijn. Maar hoe doe je dat precies en hoe vaak moet je het doen? Je leest het in dit artikel.

De oorzaken van wormen

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kat last van kan hebben, zoals de lintworm, de spoelworm en de haakworm. Deze worden bijvoorbeeld overgebracht doordat je kat rauw vlees eet of doordat vlooien of luizen ze doorgeven. Gaat je kat vaak naar buiten, dan is de kans extra groot dat ze wormen oploopt. Dit omdat buitenkatten vaker in aanraking komen met parasieten.

Waarom is ontwormen nodig?

De belangrijkste reden om je kat te ontwormen is natuurlijk de gezondheid van de kat. Wordt je kat niet ontwormd, dan kan ze daar namelijk heel ziek van worden. Een kat met een worminfectie heeft een verminderde weerstand, waardoor de kans op ziektes veel groter wordt. Bovendien kunnen wormen zorgen voor een groeiachterstand. En tot slot is het voor jezelf ook belangrijk dat je regelmatig je kat ontwormt. Er zijn namelijk wormen die ook mensen besmetten.

Wanneer moet je je kat ontwormen?

Hoe jonger je kat, hoe vaker je haar moet ontwormen. Kittens zijn namelijk bijna altijd besmet, waardoor ontwormen meteen nodig is, bij voorkeur als ze drie, vijf en zeven weken oud zijn. Hierna kun je overstappen op een maandelijkse wormenkuur, totdat ze een half jaar oud zijn. Dan volstaat het om ze één keer in de drie maanden te ontwormen.

Hoe ontworm je je kat?

Je kat ontwormen kan op verschillende manieren en met verschillende ontwormingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan speciale tabletten, pasta’s of (nek)druppels. Niet elk middel is echter geschikt voor elke kat. Wees bijvoorbeeld extra voorzichtig bij kittens of zwangere katten. En het kan zijn dat je kat allergisch is voor nekdruppels. Weet je niet zeker welke manier van ontwormen voor jouw kat de beste keuze is? Raadpleeg dan je lokale dierenarts.

Geef een reactie