We hebben allemaal wel eens een slechte nachtrust: die nachten waarin u urenlang wakker ligt en wanhopig probeert om in slaap te komen, maar u blijft zich maar zorgen maken over morgen. Als u lijdt aan slapeloosheid kan u ook de hele nacht door herhaaldelijk wakker worden en zo in de vroege ochtenduren niet meer in slapen komen.
Een derde van de Nederlanders heeft last van kortstondige slaapproblemen. Deze duren meestal maar een paar weken. Maar voor een ongelukkige 3% onder hen kunnen deze slaapstoornissen veel langer duren en leiden tot de diagnose van slapeloosheid.
Een persoon met slapeloosheid is niet in staat om minstens drie keer per week in slaap te vallen en/of te blijven slapen gedurende minstens drie maanden. Dit kan leiden tot aanzienlijk leed.
Niet kunnen slapen kan leiden tot aanhoudende vermoeidheid, een laag energienivreau en moeilijkheden met de concentratie, aandacht houden en het geheugen. Men kan zich down, gestrest of angstig voelen omdat er een verminderd vermogen ontstaat om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Wat veroorzaakt slapeloosheid?
Biologische, sociale en psychologische factoren zijn gemeenschappelijke oorzaken voor slaapproblemen.
Biologische factoren zijn onder andere veranderingen in het bioritme die ons slaperig en wakker laten voelen gedurende de dag. Ons lichaam is namelijk gevoelig aan temperatuur en licht. Wanneer er te veel of te weinig van deze factoren is, laat het lichaam niet genoeg slaapverwekkende hormonen zoals melatonine vrij om zich slaperig te voelen.
Sociale factoren, zoals ploegendienst of frequent internationaal reizen, kunnen ertoe bijdragen dat onze lichaamsklok niet meer synchroon loopt met de omgeving waarin het zich bevindt. Ons lichaam past zich langzaam aan deze veranderingen aan en is afhankelijk van de mate waarin we in staat zijn om blootstelling aan zonlicht te krijgen.
Psychologische factoren, met inbegrip van nutteloze gedachten (“ik ga vanavond nooit slapen”) en gedrag (kijken naar de klok tijdens de nacht), kunnen de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap die een persoon krijgt, verminderen.
Deze factoren staan op complexe wijze met elkaar in verbinding. Slaapgevoeligheid, of een familiegeschiedenis van slaapproblemen maken individuen kwetsbaar voor het ontwikkelen van slapeloosheid omdat ze meer kans hebben om hun slaap te laten verstoren door stressvolle gebeurtenissen.
Hoe slapeloosheid behandelen?
Voor een succesvolle behandeling van slapeloosheid is het nodig om hulp te krijgen om zoveel mogelijk van de op elkaar inwerkende factoren te veranderen. Cognitieve gedragstherapie kan hierbij helpen. Deze therapie blijkt slaapproblemen met gemiddeld 50% te verminderen en vermindert de verschijnselen tot een niveau waarop ze niet langer als klinisch ernstig worden beschouwd.
Het helpt mensen om hun levensstijl en slaapomgeving te veranderen, om ontspanningsvaardigheden aan te leren en om de onbeholpen zorgen en overtuigingen die bijdragen aan slapeloosheid te verminderen.
Wanneer mensen naar hun huisarts gaan voor een behandeling, worden ze vaak aangemoedigd om cognitieve gedragstherapie te proberen. Maar deze vaardigheden zijn moeilijk aan te leren in een kort consult waardoor veel patiënten ze niet gebruiken.
Slaapmedicijnen kunnen dan worden voorgeschreven om iemand te helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven. Echter geven slaappillen slechts een kortstondige verlichting en kunnen ze bij langdurig gebruik schadelijk of verslavend zijn.
Als uw klachten aanhouden, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts of psycholoog die gespecialiseerd is in cognitieve gedragstherapie.