Voel je gezond en fit met deze tips

Je gezond en fit voelen gaan hand in hand. In dit artikelen delen we de beste tips om je fitter te voelen.

Vermoeidheid

We hebben allemaal weleens een periode dat we ons vermoeid voelen. Als we in een verbouwing zitten bijvoorbeeld of als je een tijdje slecht hebt kunnen slapen wegens de zorg voor een ziek familielid. Hiervan is de oorzaak van de vermoeidheid aanwijsbaar en de vermoeidheid gaat weer weg zodra je rust (kunt) nemen.

Vervelender is het type vermoeidheid waarvan je niet zo goed de oorzaak weet. Een vermoeidheid die niet weggaat als je rust pakt. In deze gevallen zou het kunnen dat er een medische oorzaak van de vermoeidheid is. Een veel voorkomende medische oorzaak is bloedarmoede. Door bloedarmoede kan er onvoldoende zuurstof naar de cellen getransporteerd worden. Het gevolg is dat je je helemaal uitgeput kunt voelen. Bloedarmoede is het gevolg van een tekort aan vitamine B12 en/of ijzer. Het komt vaak voor bij mensen die geen of weinig voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten.

Er van uitgaande dat je vermoeidheid niet wordt verzaakt door een medische aandoening kan je een hoop doen om je fitter en gezonder te gaan voelen. Op het gebied van voeding en leefstijl valt veel winst te behalen.

Tip 1: ga sporten

Van sport is algemeen bekend dat het goed is voor de gezondheid. Door het sociale aspect van teamsport is het ook goed voor de mentale gezondheid. Door een sport te beoefenen ga je je fitter voelen. Dit komt doordat sport ervoor zorgt dat het hart en de longen meer capaciteit krijgen. De longen kunnen meer zuurstof opnemen en het hart kan het bloed sneller rond pompen. Hierdoor kan er mee bloed naar de cellen getransporteerd worden. Dankzij een toename van zuurstof kan er meer energie vrij gemaakt worden.

Door een krachtsport te beoefenen kunnen de longen en het hart getraind worden. Goede duursporten zijn hardlopen, wielrennen en zwemmen. Moet je nog conditie opbouwen dan kan je beginnen met wandelen. Je kunt de wandelingen steeds langer maken waarna je het tempo kan gaan opvoeren.

Door een krachtsport te beoefenen worden de spieren sterker en groter. Deze krijgen hierdoor meer capaciteit om energie vrij te maken. Dit komt omdat het aantal spiercellen door de training toe zal nemen.

Sporten zorgt ook voor een verbetering van de insulinegevoeligheid. Dit zal ook bijdragen aan een fitter gevoel. Door de toegenomen insulinegevoeligheid zal glucose beter opgenomen worden zodat je meer energie kunt aanmaken.

Tip 2: eet de juiste koolhydraten

Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof voor ons lichaam. Ze worden afgebroken tot glucose en via het bloed naar de cellen getransporteerd waar ze als brandstof gebruikt worden. Om de glucose op te kunnen nemen is het hormoon insuline nodig. Als de bloedsuikerspiegel hoog is dan zal er meer insuline aangemaakt worden. Wordt er erg veel insuline aangemaakt dan kan de bloedsuikerspiegel ook weer hard dalen. Dit is nadelig voor ons gevoel van fitheid omdat dit voor een energiedip kan zorgen. Het is daarom goed om koolhydraten die langzaam tot glucose worden afgebroken. Zo wordt de glucose geleidelijk aan het bloed afgegeven en is minder insuline nodig. Omdat er minder insuline nodig is zal er minder snel een energiedip optreden.

Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn volkoren granen, havermout, zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, peulvruchten, noten en groenten.

Voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten (en zoveel mogelijk vermeden moeten worden) zijn: wit en bruin brood, witte rijst, koek, snoep, chocolade, frisdrank, vruchtensap, pizza en pasta.

Tip 3: zorg voor een goed ritme

Je lichaam functioneert het beste als je bioritme goed is. Het aanmaken van hormonen gaat in een cyclus van 24 uur. Zo krijg je op de juiste tijdstippen slaap en honger. Het beste ga je daarom op een vaste tijd naar bed en sta je op een vaste tijd op. Probeer ook zoveel mogelijk op vaste tijden te eten.

Tip 4: zorg voor ontspanning

Ontspanning is belangrijk voor je gezondheid en fitheid. Ontspanning is vaak de sluitpost op onze volle agenda. We nemen er pas de tijd voor als alles gedaan is wat gedaan moet worden. Dit terwijl ontspanning erg belangrijk is en je meer energie zult hebben als je ook de tijd voor ontspanning neemt. Een goede strategie is om de dag te beginnen met wat ontspanning. Dan is daar in ieder geval tijd voor genomen. Veel mensen vinden het yoga of meditatie prettige vormen van ontspanning. Maar dit kan net zo goed een wandeling zijn bij de opkomende zon.

Tip 5: eet voedsel wat voed

Voor onze energie zijn we afhankelijk van ingewikkelde biochemische processen die goed moeten verlopen. Voor deze processen, in het lichaam, zijn allerlei vitamines en mineralen van belang. Zo is vitamine B1 onmisbaar voor de glucosestofwisseling. Zonder vitamine B1 zouden we ons helemaal uitgeput gaan voelen. Maar ook een mineraal zoals magnesium is onmisbaar om energie aan te kunnen maken.

Om er zeker van te zijn dat ons lichaam de vitamines en mineralen binnen krijgt die het nodig heeft kan je het beste zoveel mogelijk onbewerkte voeding eten. Bij het bewerken van voedsel gaan namelijk veel voedingsstoffen verloren. Zo wordt van graan bloem gemaakt. Hiervoor wordt het ontdaan van de vliezen. Juist in de vliezen zitten de vitamines uit de B familie, waaronder het belangrijke vitamine B1. Zo bevat wit brood maar weinig vitamine B1 terwijl er veel meer B vitamines in volkoren brood zitten.

Door onbewerkte voeding te eten ben je ervan verzekerd dat er zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. Het is hierbij verder van belang dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Zo zorg je ervoor dat je lichaam allerlei verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Geef een reactie